Alkoholfritt






Magnum alkoholfritt går bra
att skåla in året med
om man vill !



Gott nytt år























Jag vill önska er alla ett riktigt gott nytt år med nya spännande utmaningar!

Ta vara på livets möjligheter !
Jag ska försöka göra det så gott jag kan!

Jag ska försöka bli bättre på att inte fundera så mycket på
vad andra tycker och tänker om det jag säger!
Man blir bara hämmad av dessa tankar!



SKÅL !


Att lyckas förtrolla andra








Fem steg till att lyckas förtrolla andra:




1: Vinn folks hjärtan


För att kunna övertyga någon om att er produkt är bäst måste mottagaren få förtroende för dig. Råd för att skapa förtroende kan låta enkla, men ibland är det enkla det svåra och vi glömmer dem lätt:


•Var positivt inställd till andra. Men var äkta. Påklistrade leenden har motsatt effekt.

•Använd enkla ord och korta budskap.

•Acceptera andra människor, även dem som du till en början har svårt för.

•Hitta likheter – chansen är stor att du och perso­nen du möter har åtminstone ett gemensamt intresse. Engelsk forskning inom socialpsykologi visar att de mest framgångsrika för­handlarna ägnar 40 procent av sina förbere­delser åt att ta reda på vilka intressen motparten har. Det är ett enkelt sätt att bryta ner barriärer mellan främlingar.





2. Få folk att lita på dig

Om andra inte litar på dig, kommer de inte heller att lita på din produkt eller tjänst. För att skapa tillit måste du själv börja lita på andra, och visa det i konkret handling. Ett amerikanska skoföre­taget, som var bland de första att med framgång sälja skor via nätet, visade tillit genom att erbjuda sina kunder fri frakt och obe-
gränsat antal fria returer.
Man kan alltså prova hur många skor man vill och sedan skicka tillbaka dem man inte tycker om. Företaget visade att de litade på sina kunder, och fick kunderna att lita på dem.





3. Förbered dig noga

Om du verkligen vill charma din publik måste du övertyga dem om att detta är något de aldrig sett förut. Guy Kawasaki har skapat en lista över egenskaper som gör att en produkt höjer sig över mängden. Den måste ha:


•Djup.

Redan när du utvecklar produkten eller tjänsten måste du veta vad kundens nästa steg eller behov kommer att bli. Google är ett företag som vet att utnyttja detta. De erbjuder allt från e-post till molntjänster.


•Intelligens.

Produkten löser inte bara ett problem, den gör det på ett smart sätt. Ford har exempelvis utvecklat ett bilnyckelsystem som är anpassat efter de olika förarna av bilen. Oroliga tonårsför­äldrar kan enkelt ställa in en maxhastighet kopplad till sonens eller dotterns bilnyckel.


• Helhetstänk.

Din tjänst eller produkt ger en helhetsupplevelse och tar hand om kunden även efter köpet. En cykelkedja i Stockholm är exempelvis kända för att de erbjuder livstids servicegaranti på alla cyklar de säljer. Många typer av reparationer är alltså gratis så länge man äger cykeln.


• Styrka.

En förtrollande produkt eller tjänst stärker ditt ego. Den gör att du känner dig starkare, häftigare eller mer kompetent än före köpet. Många Apple-användare skriver under på detta, menar Kawasaki.


• Elegans.

I dag räcker det inte att skapa produkter och tjänster med goda funktioner, de måste också komma elegant presenterade och passa in i människors liv och vardag.





4. Vinn din chefs tillit

Har du en egen briljant idé som företaget kan dra nytta av? Den första du måste vinna över på din sida är oftast din egen chef. Det gör du bland annat genom att överleverera, att helt enkelt ge lite guldkant och mer än förväntat. Var också mån om att ge de dåliga nyheterna på ett tidigt stadium, innan de växt till en rejäl katastrof. Det gör att chefen litar på ditt omdöme. I en relation med ömsesidigt förtroende dig och din chef emellan kan du be din chef om råd när du har svåra ledarskapsdilemman.






5. Förtrolla medarbetarna
När du har vunnit din chefs förtroende kommer turen till medarbetarna. Om de inte tror på er idé eller produkt kommer ni heller aldrig att övertyga kunderna eller användarna om dess för­träfflighet.

För att förtrolla dina medarbetare bör du aldrig be dem att göra något som du inte själv skulle kunna tänka dig att göra. Guy Kawasaki menar att en förebildschef ser till att emellan­åt göra sådant som inte tillhör chefsuppgifterna, som att tömma diskmaskinen eller göra kaffe som alla andra. Du kan vinna över medarbetarna på din sida genom att utse en djävulens advokat i ditt team. Den personen kommer att hjälpa dig att förbättra din idé, visa att det är tillåtet att tycka olika och bli en »ombudsman« för andra medarbetare som har kritik att framföra.


Av: Maria André











Herrgårdsspel







Herrgårdsspel

Igår onsdag den 28 december blev vi tillfrågade av kompisar om vi ville följa med på
Herrgårdsspel på Österby herrgård på kvällen.
Vi tackade ja och fick se en teaterföreställning med lokala talanger som uppförde Järnets betydelse och dess historia i Österby från Gustav Vasa till idag.
500 år på en timme!
Kul historielektion!
Efteråt blev det fika i en av flyglarna.




Julfika





Julfika

Idag var vi till svärmor och svärfar på julfika och trevlig pratstund.
När vi var på väg hem tyckte svärmor att vi skulle stanna och äta ..... och vi var inte trögbjudna.
Under tiden maten gjordes tog jag en skön siesta i deras soffa. LataJulLotta infann sig!
Sedan blev det sill och potatis, kött och potatis med kantarellsås, gräddglass till efterrätt.
Mumsigt!









Accepterad









Kunden: Hej! Jag letar efter en tröja som kan få mig att tycka om mig själv.

Expediten: Jaha, dom hänger bakom "Så blir du accepterad av omvärlden - byxorna"
Precis intill " konsumera dig lycklig skorna".





Sköldpaddans möte med tomten




Grekiska landsköldpaddans tankar när han möter jultomten




Vad är detta för konstigt som står här?
Den brukar inte stå här!





Måste kolla !




Jag måste lukta, bita och ta kontakt med den som står här!
Man blir ju nyfiken !




Hoppsan !




Ska du bara ligga där och vara tråkig och titta upp i taket ?




Undrar om vi kan leka något roligt ?

Jag vill ju undersöka närmare vad detta är för figur !






Laxmiddag



Laxmiddag




Väntar in mor, far, svärmor och svärfar på middag






Rökt Raggarölax






Dottern har lagt upp och dekorerat laxen.
Duktig tycker en tacksam mamma!



Kvällen blev mycket trevlig med mycket gamlaminnenprat från förr
när de var unga och t ex hjälpte till med skörden fast de egentligen ville åka och bada.

Roligt att höra dem berätta både tokiga och roliga berättelser!
 







Smarta knep




Detta tycker


jag var


tänkvärt 


inför det


nya året



                          ************



Smarta


   knep  


             bättre     


           än     


      bantning








Välj ut vackra, små glas att dricka kaloririka drycker i – men behåll ett stort glas för vatten.   Välj ut vackra, små glas att dricka kaloririka drycker i – men behåll ett stort glas för vatten. Foto: COLOURBOX




5 små förändringar som ger stora resultat



Sluta banta, och ta till några enkla knep istället. Det handlar om små förändringar – som du orkar leva med i längden. Resultaten kan bli desto större. Och långvarigare.

Du rivstartar med stora förändringar – och gläds åt snabba resultat. Men när det börjar kännas motigt smyger sig de gamla vanorna tillbaka. Känner du igen dig?

Då kan det vara läge att sluta banta. Satsa istället på några få, enkla förändringar i vardagen – som du orkar leva med i längden.

– Fördelen med de här förändringarna är att de inte är alltför ansträngade och att det därför inte blir så svårt att fortsätta med dem. Och det är en stor fördel, säger Josefine Jonasson, dietist på Viktklubb.se.




Kom ur beteendet


Många som har det kämpigt med vikten tar för stora portioner – både av mat och kaloririka drycker. För att komma ur beteendet kan några små knep göra stor skillnad. Det kan räcka med så löjligt enkla förändringar som att skaffa mindre tallrikar och glas.

– Yttre förändringar kan absolut hjälpa. Det gäller att skaffa sig rätt redskap för att nå förändring. För en del kan detta räcka långt, säger Josefine Jonasson.




Men det är ändå en förändring?


– Ja, absolut. Men för att man ska kunna uppnå de konsekvenser man önskar krävs det att man ändrar på de vanor man har – vanor som man egentligen trivs med. Det kan vara tufft! Men det är inte omöjligt – det gäller att fokusera på målet.

De här förändringarna passar dig som gärna lägger upp lite för mycket, och vet att du dricker lite för mycket kaloririka drycker. Har du andra problem kanske du vill hitta andra knep som passar dig.

Skriv gärna upp dina knep, och sätt lappen på en väl synlig plats i köket.

Du kommer att märka skillnad.

Maria Wångersjö




5 enkla knep som hjälper dig att gå ner


Viktklubbs dietist Josefine Jonasson delar med sig av sina tips. Fler hittar du på Viktklubb.se.



1. Mindre tallrik

Så gör du: Byt ut dina stora tallrikar mot mindre.
Därför funkar det: Ögat vill ha en full tallrik – och därför lockas du att lägga upp en för stor portion om tallrikarna är stora. Tallriksstorleken har ökat markant de senaste 15 åren, men små tallrikar finns fortfarande att köpa.
Dietistens kommentar: En jättebra grej som absolut kan funka om man har lätt för att äta för stora portioner. Tänk bara på att inte överdriva genom att äta på alldeles för små tallrikar – då blir du inte mätt och riskerar därför att småäta senare.



2. Mindre glas

Så gör du: Välj ut vackra, små glas att dricka kaloririka drycker i – exempelvis juice, läsk, vin och öl. Behåll ett stort glas för vatten!
Därför funkar det: Drycker kan ge mycket kalorier, utan att du tänker på det och utan att du blir speciellt mätt.
Dietistens kommentar: För att släcka törsten är vatten allra bäst. Annan dryck bör vara något extra och att markera det genom speciella glas är ett bra sätt.

3. Lägg upp vid spisen


Så gör du:
Sätt aldrig fram kastruller, grytor och uppläggningsfat på bordet. Lägg upp portionen på tallriken direkt från spisen istället.
Därför funkar det: Handen på hjärtat – du vet hur mycket mat du behöver för att hålla dig mätt till nästa måltid. Lägg bara upp så mycket, så riskerar du inte att äta dubbelt så mycket bara för att det är gott.
Dietistens kommentar: Utbud och tillgång är en vanlig orsak till att man äter för mycket. Att lägga upp den mat man ska ha och inte frestas att ta mer är bra. Är man verkligen inte mätt efter en portion krävs det lite mer ansträngning än att lyfta handen en bit för att få mer. Då hinner man reflektera över om man är hungrig eller bara sugen.



4. Ta om – men bara grönt

Så gör du: Ta gärna om – men inför en regel som säger att din andra portion bara får innehålla grönsaker.


Därför funkar det:
En portion räcker för att du ska hålla dig mätt och glad till nästa måltid. För att behålla matglädjen kan du gärna ta om – men gör det till en regel att bara ta grönsaker i andra omgången. Grönsaker ger mycket volym men få kalorier – du känner att du har ätit rejält och känner dig mätt längre.
Dietistens kommentar: Att ha en plan A att aldrig ta om är bra. Om man är riktigt hungrig kan det vara bra att ha en plan B som säger att det är okej att ta om men att det då får vara just grönsaker.



5. Ät frukost



Så gör du:
Om du inte äter frukost varje dag – börja med det. Äter du redan frukost: se över dina vanor så att den är någorlunda nyttig. Har du ont om tid? Förbered gärna redan kvällen innan!
Därför funkar det: Frukosten anger tonen för resten av dagen. Den ger dig energi ända fram till lunch, och gör det lättare att inte småäta eller förfalla till onyttigheter resten av dagen.
Dietistens kommentar: Om man bara orkar göra en förändring så är regelbundna måltider den bästa, tycker jag. Att då börja med en frukost är alldeles utmärkt.





                             **********************************************************







    
 
Lagom

Detta ska jag nog försöka använda mig av!
Själv har jag aldrig trott på att banta, utan att äta lagom av det mesta.
Jag älskar kaffebröd och måste ha en liten kaka till kaffet.

När vi på jobbet fick gå till företagshälsovården och göra ett motionstest mm för många år sedan, så hade jag lite för högt blodtryck. Sköterskan tyckte att det skulle räcka om jag gick ner några kilo för att blodtrycket skulle bli bra.


Av detta fick jag en kick och bestämde mig för att hålla igen lite.

Jag åt mat som vanligt men började äta bara mörkt bröd till frukost i stället för ljust.
Till kaffet tog jag en halv kaka i stället för en hel, alltså en minskning med 50 %.

Promenera ca tre gånger i veckan har jag gjort sedan jag var tonåring, men efter Företagshälsovårdsbesöket bestämde jag mig för att det skulle bli promenad ca fem gånger i veckan.

Med detta gick jag faktiskt ner fem kg även om det tog ett tag och blodtrycket blev bra!




Lycka till ! / Lotta




Bästisar






Bästisar

Att ha en bästis är en fin känsla,
med allt vad de innebär,
men man kan också vara väldigt sårbar om bästisen är borta.

Om man är väldigt tydlig och visar omgivningen att man är bästisar
kan det vara lätt att missa många andra tillfällen till att lära känna andra nya trevliga bekanta.

Jag får dessa tankar när jag läser på t ex facebook
om att man skriver till varandra att någon är den bästa/ finaste vännen.
Det kan nog vara lätt att man får andra vänner att känna sig utanför
eftersom de inte kan vara lika bra / fin för man kan ju inte bli lika bra som den som är bäst / finast osv.


Ta vara på dina vänner!
Det kan finnas en ny härlig vän som står och väntar bakom nästa hörn!
Missa inte tillfället!













Branden










Branden

Tur att saneringsfirman kunde hämta containern dagen före julaftonen
så att det såg lite trevligare ut till julhelgen.

Tomten tyckte också att det var bra
så att han kunde se vilka som går förbi på vägen!


Julmusik : Harmoni






Julmusik = Harmoni

Jag älskar julmusik,
det ger mig en så mysig stämning.
Men vilken julskiva det blir beror alltid på stämningen i kroppen.
Just nu går "En riktigt god jul"
med Malena Ernman & Sarah Dawn Finer,
en riktigt lugn harmonisk julskiva med kända sånger.





Åsa-Nisse






Åsa-Nisse

Nu har jag tittat på nya Åsa-Nissefilmen och funderar hur man kan få ihop så många kända skådespelare att spela in en så, i mitt tycke, ganska dålig film.
Jag vet inte vad jag hade för förväntningar, men nog trodde jag att det skulle vara mer roliga inslag så att man fick skratta, i varje fall le mera.

Det är väl kanske svårt att göra en modern film efter en gammal ide
där publiken har så många bilder från den gamla filmen.

Eller då börjar jag bli gammal....

...nej det känns inte så! 




Åsa-Nisse

       
 

Nils Nilsson från Gården Åsen blev Åsa-Nisse med svenska folket
redan 1944 då i veckotidningen, Tidsfördriv nr. 51.
Namnet Åsa-Nisse är taget ifrån en man som inte bodde på Åsen i Knohult,
utan på Åsen i närbelägna Järsnäs i Småland. Åsa-Nisse är skapad av Stig Cederholm. Människorna som Cederholm träffade i Bälaryd och Järsnäs har alltså varit en inspirationskälla för honom. Filmerna började spelas in 1949 i Vetlandatrakten men det är ändå så att svenskarna förknippar Åsa-Nisse med Knohult. Vägskylten med namnet Knohult finns utmed väg 132 i Bälaryd. 

                              
Teodor Gustavsson i Knohult blev Knohultarn.     Kristin och Klabbarparn hette egentligen
                                                     Viktoria och Karl Johansson.


Stig Cederholm träffade "Haddarparn" i älgjaktlaget i Knohult, han döpte om honom till Klabbarparn i sina historier. Åsa-Nisse och hans bäste vän Klabbarparn är egentligen småbrukare i Knohult. Något egentligt arbete sysslar de dock inte med, snarare handlar deras äventyr om tjuvskytte och att de uppfinner saker.
Åsa-Nisse är gift med Eulalia och Klabbarparn med Kristin, fruarna framställs
som riktigt grälsjuka huskors.


År 1949 ringde direktör Gösta Sandin, Svensk Talfilm upp John Elfström. Gösta Sandin hade en osviklig näsa för folksmaken och ville satsa på något nytt. John Elfström som hade gjort filmer som "kanske en gentleman", "Bröderna Östermans huskors", "Saltstänk och krutgubbar" m.fl. fick frågan
-Vill du göra en Åsa-Nisse film?
-Vem fan är Åsa-Nisse? svarade John Elfström.
- Läser du inte Tidsfördrif?
- Elfström köpte ett ex av Tidsfördrif, läste och tackade ja.

Film - Åsa-Nisse i Vetlanda

John Elfström var nöjd med gaget på 7500 kr och Stig Cederholm fick 2000 kr för filmrätten.
Arthur Rolén åtog sig rollen som Klabbarparn.

Första filmen "Åsa-Nisse" spelades in i Vetlanda 1949. Manuset skrevs av skådespelaren Ted Berthels och fru Berthels fick spela Eulalia. Revyskådespelaren Gustav Lövås fick tolka lanthandlaren Sjökvist. Som Knohultarn engagerades Strindbergstolkaren från Dramaten Gösta Gustavsson. Josus Bengtsson fick rollen som bysmed, även han från Dramaten. Den sjungande bonden, Bertil Boo.




Julbocken i Gimo










Julbocken

Knutmassogänget med min bror, kusin m fl "Korsbrogänget" gjorde
en mycket fin julbock med brännare till Knutmassoför många år sedan.
Den fick sedan stå så fin under hela januari
framför vårt fantastiska turistmål Knutmassomuseet i Gimo Bruk.


Åren därefter tog Gimo Herrgård vara på ideen och gjorde en stor julbock
vid GimoHerrgård under många år.

Den försöktes brännas ner några gånger
men klarade sig oftast bra!


Klassamhället



Klassamhället








Finurliga Anders Nr 1







Finurliga Anders 1


En boxare från Lund
gav motständ en liten stund
och öste vilt
tills det blev tilt
då han träffade John Blund
















Vrede












Tänkvärt 16









Om du tror att du vet allt är du dåligt underrättad!








Första julupplevelsen



Första julen












Vad är det i paketet?





Jo, en tomteluva för småttingar!






Byte av julklappar: Vad gäller?

    


                  
  

Vad är det som gäller om du ska byta julklappar?




Att välja rätt klapp till sina nära och kära kan vara svårt. Konsumentverket informerar om vad som gäller om du vill byta din julklapp.

 


Öppet köp och ångerrätt

Trots att de inte har en skyldighet tillämpar många butikskedjor öppet köp, det vill säga att man kan lämna tillbaka varan och få pengarna tillbaka inom ett visst datum. Läs igenom kvittot eller hör efter om öppet köp gäller i butiken och i så fall hur länge.



Vid köp på
Internet har du rätt att ångra köpet inom 14 dagar från och med dagen du tar emot varan. Om du skickar tillbaka varan är det du som får stå för fraktkostnaden.

Ångerrätten omfattar dock inte köp av livsmedel och tidningsprenumerationer, och för vissa varor, exempelvis dataspel, gäller ångerrätten endast obruten förpackning med obruten plombering.

 


Har du kvittot kvar?

Vill du byta eller lämna tillbaka en julklapp måste du kunna bevisa att du har köpt varan i den aktuella butiken. Har givaren kvittot kvar är detta enkelt. Har kvittot därmot försvunnit kan du exempelvis använda ett kontoutdrag för att bevisa att varan köpts i butien, givet att kortbetalning använts.

 



Presentkort

Att ge presentkort på allt från upplevelser till sportutrustining blir allt vanligare. Ett presentkort har många fördelar, men kan också bli värdelöst om butiken går i konkurs eller, i vissa fall, byter ägare.



Anges inte ett
sista användningsdatum på presentkortet gäller detta i tio år, givet att något av ovanstående inte inträffar.

 

Trasig eller undermånlig vara

Om julklappen är trasig eller av undermålig kvalitet kan varan eller tjänsten reklameras. Då kan handlaren välja mellan att reparera varan åt dig eller erbjuda dig att få byta mot en likvärdig vara. Om säljaren åtar sig att avhjälpa felet ska det ske inom skälig tid.

När du köper vissa varor får du med en garanti. Det innebär att säljaren ansvarar för att varan fungerar och behåller kvaliteten under en viss tid. Det är alltid frivilligt för säljaren att lämna garantier. Det vanligaste är att garantin gäller för en viss tid, till exempel ett år.



Inte leverans innan jul

Om du och säljaren inte har kommit överens om en leveranstid har säljaren 30 dagar på sig att leverera varan. Om det däremot angetts på hemsidan, eller ni kommit överens om, att varan skall levereras innan jul kan du ha rätt att häva köpet och få pengarna tillbaka. Företaget ska då även stå för fraktkostnaden när du skickar tillbaka varan, enligt Konsumentverket.






Recept till Tomtegröt

               

              
Just nu kokar jag tomtegröt till familjen.
En tradition varje julaftonsmorgon !


  
       GOD JUL TILL ALLA TOMTAR SOM FÅR GRÖT I KVÄLL !

     VÅR TOMTE KOM REDAN PÅ MORGONEN!



*************


Här kommer recept till Tomtegröt



PORTIONER 6 personer 

2 1/2 dl rundkornigt ris

5 dl vatten

2 msk Svenskt Smör

1 tsk salt

8–9 dl Gammaldags Julmjölk

1 kanelstång

1–1 1/2 msk socker


***********'**


Blanda ris, vatten, smör och salt i en stor tjockbottnad kastrull.

Låt koka på svag värme ca 10 minuter.


*************


Tillsätt mjölk och kanelstång.


Låt gröten koka på mycket svag värme 30–40 minuter.




**************


Späd med mer mjölk om gröten blir för tjock.

Smaksätt med socker.


**************


Servera med Gammaldags Julmjölk och kanel.


         

GOD JUL !



 


God Jul


God Jul



God jul till er alla bloggläsare!
Jag hoppas att ni får en skön, lagom stressande och speciell jul på ett sätt som passar dig!

Skriver mer i morgon,
för nu måste jag sova för jag vill upp mycket tidigt på julaftonsmorgonen
för att njuta in denna speciella dag med många tända ljus i huset.

Jag har ställt klockan på halv sex!

Sov gott!


Nydöpt stolt tjej


Nydöpt tjej




Visst är min julklänning fin!





Nydöpt med faster







Köttbullstrillning





Köttbullstrillning

Första gången nästan hela familjen trillar köttbullar tillsammans!
Så fort det gick!
En hel plåt och en stekpanna fulla med köttbullar på ca. en halvtimme.

Tänk om man alltid var fler i köket när mat skulle lagas, oj vad lätt allt skulle gå och så kort tid det skulle ta!

Nu är vi som kungafamiljen så mannen!





Så smidigt att steka i ugnen.








Köttbullar i ugn och några i stekpannan

    Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ströbröd med kryddor och häll över mjölken.
    Låt blandningen svälla i 5 minuter.
2. Tillsätt köttfärs, honung och ägg. Blanda ihop till en jämn smet.
3. Rulla bollar av färsblandningen och lägg dem på en smord,
    alternativt bakplåtspapperklädd, plåt.
    Grädda köttbullarna ca 20-25 minuter.


4 pers.

500 g köttfärs
3/4 dl ströbröd
ca 1 tsk salt
ca 2 krm peppar
½ msk honung
1 ½ dl mjölk
1 ägg



Köttbullarna blev väldigt goda tyckte både dottern och jag som åt ca 10 st i var efteråt.
Vi får väl spara lite till i kväll så att fler får smaka!
Inte varje vecka jag trillar köttbullar!
Borde bli oftare när det är så enkelt!



Branden: En liten önskan till tomten





Liten önskan till tomten


Skulle verkligen vilja att saneringsfirman kom
och hämtade containern mitt framför huset innan julafton.
Men så blir det troligen inte för de hade andra akuta
arbeten och det får man väl ha respekt för.
Konstigt bara att ett så stort företag bara har en conteinerbil?

Håller tummarna i tumvantarna!



Branden






Branden

Branden började med största sannorlikhet i kylskåpet.
Detta kylskåp ställde vi ut i förrådet i mars när vi bytte kök!





Solstolsdynor, vinterkläder, brudklänning, påskgrejer, första bebiskläderna  mm..
mycket man har i ett förråd / garage!




Mina fina båtdynor....
Båtförsäkringsbolaget nästa!





När allt var urplockat såg det ut så här där kylskåpet stått!
Änglavakten var på plats!


Ledarskap igen



 
    

Vad är

ledarskap?


Författare:
Rolf Eriksson



"Ledarskap handlar om att få alla medarbetare att med beslutsamhet och entusiasm sträva mot samma mål. Ledare blir du genom ditt sätt att vara och hur du påverkar andra. Ditt ledarskap formas i dina relationer till framför allt dina medarbetare." Så definierar organisationen Ledarna vad ledarskap är.


Det forskas mycket om ledarskap, men det finns ingen entydig definition av begreppet. Olika slag av ledarskap passar för olika organisationer i olika sammanhang och skeden. Den mesta forskningen om ledarskap har fokuserat på att studera chefer och ledare. Däremot finns det relativt lite forskat om relationen mellan ledare och ledda och hur de ledda ser på ledarens roll



Ledarskap är en relation


Ledarskapet bygger på ett positivt förhållande till de ledda. Medarbetare accepterar ledaren därför att de respekterar, gillar och/eller beundrar honom/henne. Eftersom ledarskapet är en relation mellan två parter innebär det att det inte bara är ledaren som påverkar medarbetarna utan att medarbetarna också påverkar ledaren. Som ledare måste man ständigt sträva efter att göra sig förtjänt av medarbetarnas förtroende.


I allt ledarskap är det bra att utgå från sin egen person, som den man eller kvinna man är. Ledaren styr och skapar engagemang och motivation hos sina medarbetare med sitt eget beteende och sitt eget sätt att kommunicera.
Forskning har konstaterat att ledarens personliga egenskaper, förmåga att kommunicera och motivera samt ge feedback på arbetsprestationer är viktiga faktorer för att nå framgång i ledarskapet.



Uppskattning, utvecklingsmöjligheter, trevliga arbetskamrater, bra konflikthantering och gemensamma mål toppade de anställdas lista i en undersökning om vad som fick dem att trivas på jobbet. I en annan undersökning lyfts ett öppet klimat och dialog fram som viktiga trivselfaktorer.



Chef - och ledare!


En viss begreppsförvirring råder när man talar om chef och ledare.
Att vara chef är mer en yrkesroll. Chefskapet är en formell position som man blir utnämnd till. Man har makten och ansvaret för att nå resultat tillsammans med sina medarbetare.


Ledarskapet är en relation, där man ständigt måste erövra sina medarbetares förtroende. Som chef bör man klara av att både vara chef och ledare.



                            *************************************************





Brand





Garagebrand


Tänk att det hade brunnit i vårat garage utan att vi märkte något!
Undrar när det var?
Undrar hur länge det brann?

Janne skulle gå ut och lägga in köttfärs i frysen i torsdags kväll och när
lampan inte fungerade började han fundera.
Det var fullt med kladd på golvet (troligen frityrolja blandat med aska).
Han gick in och hämtade ficklampan och gick och lyste in i garaget
och då var hela taket svart och flagnade.
Allt var täckt med ett svart asktäcke.
Var man än tog var det svart även om man tyckte att det såg bra ut.

Branden hade troligen startat i kylskåpet och sedan spridit sig
direkt under taket för där var grejerna förstörda eller sönderbrända.
Man såg verkligen att elden stiger och brinner uppe vid taket innan det fortsätter sprida sig neråt.

Nu hade vi sådan otrolig tur att branden självläckte pga syrebrist.

Tänk om vi upptäckt branden!
Hur hade man reagerat?
Hade man öppnat garaget för att prova släcka själv innan brandkåren kom?
Vad hade hänt om vi öppnat och elden fått syretillförsel?
Hade hela garaget brunnit upp?




Garagegolvet var ljust innan branden...
Aska överallt i garaget till och med i helt stängda plåtlådor.

Tur att det finns försäkringsbolag som kan ta hand om allt!
Allt i garaget måste tas bort och saneras eller kastas pga svart aska, eldlukt.... 

Hela garaget måste saneras och renoveras innuti!
All inredning måste tas bort!
Tydligen tur att det var gipsskivor i taket för det brinner dåligt och kunde självdö.

Vi är otroligt tacksamma att vi inte behövde se brandet och att garaget står kvar,
helt omärkt från brandet utifrån.

Grannen trodde vi bara hade storrensning eftersom vi hade en container utanför huset.

Tänk att det hade brunnit och vi inte kände någon speciell lukt.
Det enda som mannen hade märkt var att det luktade lite en dag när han kom från jobbet,
men han trodde att det bara var grannen som eldade.



Ingen skadades och i garaget fanns bara saker!
Vilken tur vi hade!




Khalil Gibran: Dina barn tillhör dig inte







Dina barn tillhör dig inte


Dina barn tillhör dig inte
de är söner och döttrar av själva livets längtan
De kommer genom dig, men inte från dig
och fastän de är hos dig tillhör de dig inte.

Du kan ge dem din kärlek, men inte
dina tankar, ty de har egna tankar.

Du kan hysa deras kroppar, men inte
deras själar, ty deras själar befinner sig i
morgondagens land, som du inte
kan besöka, inte ens i dina drömmar.

Du kan sträva efter att likna dem
men försök inte att göra dem lika dig själv

Ty livet går inte tillbaks
och dröjer inte vid igår.



av Khalil Gibran








Dopet



Nea Alicias dop 18 december 2011




Dopfunten som Alicia döptes i med Österbybrukvatten





Lilla fina familjen





Många vill fotografera huvudpersonen





Så nöjd!





Fikabordet uppdukat





Dessa fina dopklänningar hade Alicias mamma gjort
 av servetter som låg som dekoration på alla kaffeborden.
Så stilfullt och läckert!





Denna lilla nyfikna mus dekorerade jag ett av våra presenter med.





Silverljusstaken på bordet fick jag
när jag döptes i Skäfthammars kyrka den 9 september 1962.

Det som är så läckert är att Alicia föddes den 9 september 2011
 och det var min dopdag 49 år tidigare.

På ljusstaken är det ingraverat Dopminne 9/9 1962.

Därför passade det ju jättebra att ge henne den i doppresent!

 



Är det bra om jag tittar in i kameran så här?
Så stadig och nöjd efter dagens festligheter!





Ögonblick







UNT-kajan 4 Smörsmuggel








Brist på smör

Svenskt smör smugglas till Norge
-Äh, de kan väl ta olja på smörgåsarna

unt-kajan


Unt-kajan 5 Tålamod







Tålamod


Tålamod har blivit en bristvara
-Äh, tålamod har jag gott om.
Det är tid som det är ont om!


unt-kajan









UNT-kajan 3 Företagsklapp










Företagsklapp

Gesten viktigast när företaget ger julpresent
- En klapp på axeln, kanske?


unt-kajan













Dopdags



Dopdags

Så mysigt när inbjudan till dopet kom!

Nu håller jag på att baka sockerbullar
som vi ska ha i morgon på dopfika efter kyrkan.
Nej, nu har degen jäst så att den börjar rinna över degformen!

Måste baka ut!






Halskänning





Halskänning

Om du känner att det börjar irritera i halsen,
så gurgla i ljummet saltat vatten!

Det sa alltid min mormor
och det hjälper verkligen mig i varje fall.

Gör detta morgon och kväll några gånger!


Vad vill vi med våra skattepengar?







Julgrötsdax

Normal text Stor text Extra stor text
 

Så lyckas du


med gröten i


jul


Bästa receptet


Risgrynsgröten är för många en av de absolut viktigaste ingredienserna på julbordet.

Men varför vänta till julafton – risgrynsgröten passar lika bra på frukostbordet.

Enkelt och bra, så beskriver många Arla Kökets recept på risgrynsgröt,
en riktig klassiker på julbordet och till julfrukost.


Här är det perfekta grötreceptet,
på bara 40 minuter kan du ha din egna julgröt klar att servera på frukostbordet.

– Mycket gott och lätt att laga!


Blanda ris, vatten, smör och salt i en kastrull och värm i 10 minuter.

Tillsätt mjölk och kanelstång och låt koka i 30-40 minuter
så har du en härlig julgröt klar att servera med mjölk och kanel.


– Väldigt bra recept.
Ibland brukar jag lyxa till det hela genom att byta ut en dl av mjölken mot grädde, samt att ha i vaniljsocker. Sjukt gott!, skriver Arla Köket.

 

 


Knutmasso år 2000








Korsbrogänget med bror och kusin och deras gäng
var en samling med massa djur och det blev en Knutark år 2000.
Här är de ute i Bruksgatans folkvimmel 
Tänk vad tiden går!





Snart är det knutmasso igen!


Julen och singelpappan




Papporna förlorar slaget om julaftonsfiandet




Ensam på julafton?

En sorglig sanning för många singelpappor.

Nästan varannan singelpappa firar utan sina barn – och ofta alldeles ensam.


– Julen har blivit vår viktigaste familjehögtid. Vem barnen ska vara hos är ofta en svår diskussion för skilda föräldrar, säger Sverker Wadstein, familjerådgivare.


Dagen före dopparedan kramar han sina barn hejdå och får dem åter två dagar senare. På julaftonsmorgon vaknar han upp till ett ekande tomt hem och ensamheten. Så ser verkligheten ut för nästan hälften av alla singelpappor i Sverige.


Männen drar oftast det kortaste strået som frånskild förälder när det vankas julplaner. Varannan singelpappa lämnar bort barnen till den andra föräldern, i jämförelse med var femte singelmamma. 11 procent av papporna sitter helt ensamma på julafton. Det visar en färsk undersökning från dejtingsajten Match.com där cirka 2000 medlemmar har medverkat. 


– Fortfarande står mammor oftast närmast sina barn och förknippas generellt med struktur, stabilitet och familjetraditioner. Eftersom hon oftast tar större ansvar än pappan under resten av året är det naturligt att barnen är hos henne även på julafton. Framför allt om jultraditionerna är som störst hos henne, säger Sverker Wadstein.




Tuffaste högtiden


För många singlar är jul- och nyårshelgen den allra tuffaste högtiden.

– För männen handlar det förmodligen om att många sitter helt ensamma på julen och att många singelpappor inte firar högtiden med sina barn. Så många som 45 procent av männen som firar julen ensamma gör heller inget särskilt på julafton. 14 procent lägger sig i soffan, kollar på film och ignorerar vilken dag det är. Mammorna är nog lite bättre på att styra upp planer och bjuda in sig själva till julmys hos andra, säger Hanna Bergholm, marknadsdirektör och ansvarig för Match.coms julundersökning.

Några få, 5 procent, av singelföräldrarna lägger gammalt groll åt sidan och firar julafton ihop för barnens skull och för att ingen av dem ska sitta ensamma.




”Inte lägga skuld på barnen”

Det är inte bara för frånskilda föräldrar som julen är svår. Även skilsmässobarn har det ofta extra tufft.

– Det är vanligt att barnen känner sig taskiga när de åker ifrån en förälder. Det är viktigt att inte lägga skuld på barnen och att föräldrarna tar beslutet om hos vem barnen ska vara. Barn under tolv är för små för sådana beslut, säger Sverker Wadstein och fortsätter:

– Men julen blir vad föräldrarna gör den till. Slit inte i barnen bara för att det är den 24. Julen kan firas vilket annat datum som helst utan stress och press.

Monica Karlstein



                 

Lucia på Kristinelundskolan i Östhammar






Dagen efter lucidagen var det luciafirande på Kristinelundskolan
med Förskoleklassen och min klass 1.
Här håller de på att ställa sig i ordning inför intåget.




Pianotangenterna väntar på att jag ska inleda med luciasången
"Natten går tunga fjät"
och alla andra advent-, lucia- och julsånger
som barnen ska sjunga för sina föräldrar, syskon och mor- och farföräldrar.

Sångröster från ca. 40 barn ekade så fint i rummet när de sjöng de 15 sångerna.
Sedan blev det luciafika i klassrummet!


Lucia 4 år 1966






Jag som lucia 1966


Denna inramade bild fick jag av mamma förra året till lucia.
Det är jag som står i vardagsrummet på luciadagen och ser så nöjd ut!
Mamma tycker den är så gullig och speciellt med de små goa händerna som hålls ihop.

Jag har alltid älskat att lussa och på senare år ha lucia med mina klasser.
Under mina ca 30 år som lärare har jag haft luciatåg med mina elever varje år.
Det är alltid så mysigt att se och höra dem sjunga alla inlärda sånger som de samlat på sig genom åren och även alltid lära dem nya julsånger.

Det kommer många nya jättefina advent- och julsånger och när man har haft lucia ca 30 år tycker man ju förstås att det behöver förnyas, så att jag inte blir helt mossig.
En blandning mellan traditionella och nya sånger är melodin!

Jag har varit med om många roliga, traditionella och tokiga lussefirande
med kompisar under mina första ca. 22 år.
Om detta får jag skriva någon annan gång!

Ha en fin luciadag!


Dikt till farmor




Denna dikt har Marita Välimaa
skrivit till mig!

Tack Marita!

Kul!






Farmor Lotta på Grehnen sitter,
glädjen hos dig den alltid splitter.
Du är den glada tjejen,
som i skolan kan den bästa grejen.
Farmor Lotta du för oss är,
glädjen i kroppen alltjämt du bär.
Nu har du barnen de kära,
nära dig dem får bära.
Goda thing de är många,
och dem du själv får fånga
 
20111210 MVÄ

Tänkvärt 14 : Vardagen






















Öregrund





Adventskalender





"Adventskalender"

Nu när vi bara har "minstingen" kvar i huset
så får man ju inte glömma att hon, även fast hon är 16 år kan tycka att det är kul och mysigt
att få någon liten adventspresent några gånger under advent.

I morse stod detta paket på vardagsrumsbordet när hon vaknade


Vintrig promenad i vackra Österbybruk



Vintrig promenad i vackra Österbybruk





Österbybruks herrgård och restaurangen Gammeltammen





Österbybruks herrgård





Första egna promenaden med barnbarnet.
Bara hon och jag!
Mysigt!
Stolt farmor!
Nu finns hon ju bara 18 km bort varje dag....





Klockstapeln





Vallonsmedjan

Österbybruk är känt för sin bevarade vallonsmedja, världens enda helt bevarade,
och de båda brännstålugnarna i unikt välbevarat skick.











Vallonsmedjan





Vy mot herrgården





Gimogatan med smedsbostäderna





Denna smedsbostadlänga har bevarats i sitt ursprungliga skick,





Änderna trodde att jag hade bröd, men ack vad besvikna de blev





Ostarna





Fick vara hundvakt några minuter på promenaden!











Julmarknad och julspel






Julmarknad på Gimo torg

Idag var det julmarknad på Gimo torg
och som på beställning så började snön falla klockan tolv när marknaden startade.

Kyrkan uppförde ett mycket fint julspel om Julevangeliet
med vacker sång, skådespelare och textläsning.

Där fanns allt från Josef & Maria och Jesusbarnet, herdarna, de tre vise männen, konungen, ängeln och två fina hästar som stod nedanför scenen och åt hö.
De hade dräkter som var mycket påkostade och fina.
Mycket sevärt!
Hoppas det blir en tradition på marknaden!

Det bjöds på glögg och papparkakor!

Julstämning!


Efter det gick jag "några steg åt gången" för att hela tiden träffa en massa trevliga människor
 som man stannade och pratade med om allt möjligt.




Jag inhandlade av tradition julkärven från Östhammars brottarklubb.
De är alltid så stora och fina!





Sedan köpte jag rökt lax och najadrökt regnbåge av Raggarö.
Gott, gott till jul!






Maria & Josef och jesusbarnet med de tre vise männen och ängeln.



Lutfisk på gång







Lutfisk på gång









Mycket jobb innan lutfisken står på bordet!










Vad är lutfisk?

Lutfisk
 är en maträtt som består av torrfisk som lagts i lut,
för att därefter blötläggas innan den slutligen kokas.
Luten som används är en vattenlösning av natriumkarbonat (soda) och kalciumhydroxid (släckt kalk).
 Proceduren från det att man lägger fisken i lut
tills det att man har fisken på matbordet tar över två veckor.
Idag används i Sverige fisken långa eller sej,
men tidigare gjorde man lutfisk på torsk, gädda, gös, braxen, lake och sik.













Lutfiskmiddag

I bakgrunden lyssnar jag på Do They Know it´s Christmas med Band Aid
och lutfiskdofter ligger tung i hela huset.
Julkänslan känns ganska bra faktiskt!

Lutfisken, potatisen, vitsåsen, svartpeppar och salt står klart på bordet.
Mannen tar fram drickbart och det börjar vattnas i munnen när jag tänker på lutfisken i fatet.
Jag brukar bara äta lutad fisk på julaftonen,
och då är det bara jag och mamma som äter det efter all den andra julmaten.

Jag har faktiskt sålt riktig lutad långa
och det gjorde jag när jag jobbade åt FiskArne på Solängsgatan i Gimo
mellan jag var 14 - 21 år på somrar och helger.

Då hade vi lutad långa i en stor tunna bredvid disken som var till försäljning.
Den var som en torr plankbit som såg konstig ut.
Den skulle ju enligt traditionen läggas i blöt på Anna-dagen och vad jag minns så blev den såld.

Roliga minnen!




Flyttdagen






Flyttdagen


Idag flyttar Jacob, Sofie och lilla Alicia
tillbaka till Uppland och Österbybruk från Linköping.
Tänk att sonen har bott där i fyra och ett halvt år...
Man tyckte det lät så länge när han flyttade dit, men oj vad tiden går.








Titt ut!



Råd till oss kvinnor







Råd till oss kvinnor

Det är allmänt känt att många av oss kvinnor
verkligen ska känna oss säkra på det som vi ger oss in på,
men vi skulle nog bli lite tuffare och chansa
och lita på att vi kan ju lära oss mer utifrån det som vi redan kan.

Man behöver inte kunna allt innan man provar!




Tänkvärda ord kommer här:











Kvinnor kan!




***************************************


Tänkvärt 13 : Livet,en saga







Varje människas liv
är en saga
som skrivs medan
man lever


Tomas Di Leva






Julhandel





Julhandel

Idag tog jag bussen direkt från jobbet i Östhammar till Uppsala
 för att börjar inhandla julklappar.
Bussfärden är alltid avslappnande
och när man åker ända till "storstan" i 7 mil så brukar jag kunna komma mig för
att ringa och prata med sönerna en stund.
Annars har jag väldigt svårt att komma mig för att ta luren och bara ringa för att prata.
Att ringa om jag har ett ärende är hur lätt som helst,
men jag skulle vilja bli bättre på att bara ringa och fråga hur det är med folk.

Att det blir när jag sitter på bussen
 är väl för att jag känner mig helt avslappnad och har inget annat
 som jag kommer på att jag måste eller kan göra.

Första timmarna strosade jag själv i innerstan, men hittade inget som jag tyckte passade.
men sedan blev jag upphämtad av mannen och dottern som kom med bilen lite senare.
Ute vid Boländerna fann vi sedan ganska många julklappar,
så nu känns det faktiskt ganska lugnt ett tag.




Adventstämning
















En gammal kopparbunke som suttit på väggen i 20 år kom till nytta!

Keramiktomte av Anita Forsman,
min kära klasskamrat från Lekskolan till klass 9.








Sovande barnbarn






Sovande barnbarn


Mobbning på arbetsplatsen






Mobbning

Idag den 6 december på nyheterna:

Tänk att var tionde anställd i Sverige är mobbad!
Hur kan detta få hända?





Mobbad på arbetsplatsen?

Sök hjälp!

Susanne Larsson, Epoch Times Sverige
 

                     



Att vara mobbad på sin arbetsplats gör att den drabbades tillvaro sätts i gungning. Plötsligt har arbetsplatsen förvandlats till en arena där uttalat eller outtalat negativt beteende riktas mot en person.

 


Många orsaker kan ligga bakom mobbning. Personalneddragningar, otydligt ledarskap och omorganisationer kan var orsaker till att mobbning på arbetsplatsen kan förekomma. Det finns vägar att bryta mobbningen och för den som är utsatt är det viktigt att veta att man kan komma hel ur det här. Men man måste be om hjälp.



Det allra viktigaste att veta för den som mobbas är att mobbning är en olaglig handling. Den som mobbar kan dras inför domstol, även den ansvarige chefen. Därför ska den mobbade betraktas som ett brottsoffer.  Den som mobbar bryter mot arbetsrättslagsstiftningen och det kan leda till att arbetsgivaren måste betala skadestånd till den mobbade samt till att mobbaren sägs upp eller varnas.



                      


Men låt oss backa tillbaka ett steg
och se vad mobbning är. Enligt den norske mobbningsforskaren Ståle Einarsson och hans medförfattare som skrivit boken Mobbning och svåra personlighetskonflikter (1994), handlar mobbning om ojämlikhet i en relation.


Makten är ojämnt fördelad där den ena parten står i något slags beroendeförhållande till den andre. Mobbningen kan utföras av en enskild kollega, kolleger eller personer i chefspositioner.


Genom att systematiskt under en längre tidsperiod utsätts offret för negativa handlingar och därigenom får mobbaren ett övertag och makt.







Vilka är det då som utsätts för
mobbning?  Är det den som är svag och undfallande? Svaret på den frågan är nej. Vem som helst kan bli mobbad. Ofta utsätts drivande, kompetenta och starka människor för mobbning.


Mobbaren kan uppleva sådana personer som ett hot och ofta kan avundsjuka spela en stor roll. I något avseende kan den mobbade ha något som mobbaren saknar och egentligen traktar efter. Ofta har mobbaren flera tidigare offer på sitt samvete.
 

Men för att en mobbare över huvudtaget ska ha en arena att spela på så måste arbetsplatsen ha en negativ grogrund där mobbningen kan frodas och få fritt spelrum.



            

 

Mobbning förekommer inte, och har
ingen jordmån att växa i en arbetsmiljö som präglas av respekt för och tillit till personalen. En god psykosocial arbetsplats med tydlig och trygg arbetsledning ger inte något utrymme för en mobbare att verka i. Det är ofta på kvinnliga arbetsplatser inom den offentliga sektorn som mobbning förekommer.


För den som blir mobbad är det viktigt att agera så fort som möjligt. Man ska aldrig acceptera att bli mobbad. Att säga ifrån på ett tidigt stadium är viktigt för ju längre man väntar och låter mobbningen fortgå, desto mer försvagad blir mobbningsoffret psykiskt och fysiskt.


Så här kan det kännas att bli mobbad:
”Jag tappade hela mig och min självbild och hela min tillit och kompetens… och förmåga att ha tillit till mig själv och allting. Jag kände att jag inte var värd någonting och att jag var en sån dålig människa…” (Ur Arbetsmiljöupplysningens informationssida om mobbing)



                          




Det kan vara klokt av den mobbade
att dokumentera händelseförloppet genom att föra dagbok med konkreta beskrivningar av det som hänt. Var också tydlig med att säga ifrån till din chef att du inte accepterar beteendet. Arbetsgivaren är som nämndes tidigare skyldig att agera när mobbning förekommer på arbetsplatsen.


Dra dig inte för att söka hjälp om du mår dåligt. Företagshälsovården kan ge stöd och läkaren på din hälsocentral kan lotsa dig vidare om du behöver få samtalshjälp.


Räkna inte med stöd från dina kollegor men var glad om du får den. Det sorgligaste är när arbetskamraterna tyst tittar på och inte ingriper. Skälet till att de inte gör det kan vara rädsla för att engagera sig, och somliga kan också ansluta sig på mobbarens sida.







Mobbaren behöver inte heller vara
en ”genomotrevlig” person. Ofta kan mobbaren vara skicklig på att spela många roller, allt efter omständigheterna. En strategi som hon/han kan ha lärt sig redan som barn.


Den mobbade kan också gång på gång behöva påminna sig om att det inte är han som är ansvarig för situationen. Det är INTE den mobbade som det är fel på.


Det kan ta tid att komma tillbaka från mobbning. Lillemor Hallberg som tillsammans med docent Margaretha Strandmark, Karlstad universitet, skrivit boken ”Vuxenmobbing i människovårdande yrken” säger att för att komma tillbaka från mobbing krävs det två saker:







– Att man bearbetar det som hänt och
inser att det inte var ens eget fel att det blev så här. Det andra är att man får någon form av upprättelse. Ett nytt jobb, se andra möjligheter med livet eller få en ekonomisk kompensation.


Att återhämta sig från mobbning handlar också om att få hjälp att få den fysiska hälsan tillbaka. Många studier visar klara samband mellan mobbning och ohälsa. Sömnproblem, muskelvärk, magont, huvudvärk, ångest och stress är några exempel på hälsoeffekterna av mobbning. Symtom som i värsta fall kan bli kroniska. Mobbning kan var orsak till självmord och det är av största vikt att mobbning tas på allvar av alla berörda.


En annan sak att tänka på är det som Kristina Österberg och Lars Eriksson tar upp i sin utmärkta bok ”Mobbning på arbetsplatsen, handbok i konsten att slå tillbaka” är den förminskande repliken som mobbaren ofta möter från mobbaren: ”Ja - men, jag bara skojade”.







Kanske inte mobbaren har för avsikt
att mobba, som de skriver i boken: ”…kanske rör det sig om en skämtsam attityd, en jargong eller ett förhållningssätt hon tycker är fräckt eller rått på ett gemytligt sätt, men där effekten för dig är att du upplever det som obehagligt. Då är det din upplevelse, din tolkning som gäller.”


Varför mobbar då mobbaren?  I Österberg och Erikssons bok förklarar man det så här:
”Mobbaren mobbar because he can”. Uttrycket är hämtat från Bill Clinton. Han förklarade i ett tv-program sin affär med Monica Lewinsky:”It’s the worst reason in the world, but I did it because I could.”

 

 





Exempel på handlingar som klassas som mobbning

 

* att någon ges meningslösa eller omöjliga arbetsuppgifter
* överdriven övervakning av arbetets utförande
* ”administrativa straffsanktioner” (omotiverat fråntagande av arbetsuppgifter eller arbetsrum)
* medvetet undanhållande av arbetsrelaterad information eller försvårande av arbetets
utförande
* hotelser
* ljudligt och offentligt kritiserande eller förlöjligande av person
* att omdöme ifrågasätts
* isolering och utfrysning
* förtal, skvaller, ryktesspridning, nedsvärtning.
* sexuella närmanden

(Ur Åbo akademi informationssida ”Råd om mobbning på arbetsplatsen och råd om hantering på arbetsplatsen”)


Källor:
Arbetsmiljö och hälsa för kommuner och landsting:http://www.suntliv.nu/
Arbetsmiljöupplysningen:http://www.arbetsmiljoupplysningen.se/
Arbetshälsoinstitutet: http://www.ttl.fi
Information om mobbning på arbetsplatsen och råd för hantering av mobbning:
https://www.abo.Fi/personal/media/ 



                 

                    En mix av människor är alltid det bästa 
                   för att få folk och företag att utvecklias!

                                Ta hand om varandra! 


Spara tid på möten

Intressant artikel om mötestid! Läs och begrunda! / Lotta




Spara tid på möten


Att säga att jag älskar möten är en överdrift. Möten är viktiga och ofta nödvändiga, men tenderar ibland att både dra ut på tiden och minst lika ofta fladdra iväg från ämnet som det hela egentligen handlade om... 




Boring meetings
Spara tid på möten (länk till originaltext)

1. Kom i tid- Slösa inte andras tid med att komma försent

Jag börjar oftast förbereda mig en kvart före mötet, tar inga telefonsamtal som kan dra ut på tiden och kommer kollegor med frågor etc ber jag att få återkomma efter mötet. Om alla vet att man har dessa rutiner blir det även lättare efter hand! Det är väldigt irriterande att sitta förberedd och vänta på någon som "fastnat" på någonting. Jag har också andra saker som kanske ibland är mer aktuella just för mig, men jag respekterar att vi alla satt av tid för just detta mötets agenda.




2. Var förberedd- Var påläst och ha alla relevanta dokument med dig

Det är ofta mer regel än undantag att någon får springa till printern, hämta datorn etc. Vet inte om det beror på att jag har barn, men då ser man fasiken till att ha gjort i ordning allt man behöver (gärna dagen innan om man skall iväg tidigt på morgonen!)




3. Gå dit bara om du måste- Varför deltar du?- Vad förväntar du att få ut av det?- Vad bidrar du med?

Ofta är det en viss grupp som får samma inbjudan (och ibland bara för att ingen skall känna sig förfördelad). Tacka hellre nej om du inte känner att du kan bidra med något i just det ämnet som skall diskuteras. Du har säkert andra saker som du hellre prioriterar och vi som är aktiva i just det ämnet sparar gärna tid istället för att någon bara vill visa att dom "är med..."



4. Engagera dig- Delta aktivt

Ganska ofta deltar jag i telefonkonferenser och det är inte helt sällan man inte ens är medveten om att någon som deltog faktiskt var där förrän men läser mötesprotokollet. Se mina tankar på punkten ovan!



5. Lyssna noga- Slösa inte bort tid genom att inte lyssna ordentligt på vad som sägs.

Om vi utgår från att dom som är bjudna till mötet har något att tillföra så är det inte bara oproffsigt att inte lyssna, det är även väldigt dumt med tanke på att du aldrig kan påvera något som du inte är insatt i!



6. Håll dig till saken- Se till att dina inlägg och kommentarer berör mötets centrala frågor och inte bara är en ursäkt för att demonstrera hur smart och klok du är.

Exakt, om du bara öppnar munnen för att påpeka uppenbara saker, hacka på folk för att visa att du vet mer och liknande beteenden så bidrar du inte till mötet för fem öre. Det enda du gör är att folk som är mer tillbakadragna (men ändå kanske har riktigt bra idéer) blir tysta. Det är förödande för kreativiteten!



7. Fatta dig kort- Säg vad du vill ha sagt och inget mer. Prata inte på av bara farten.

Läs - "min tid är lika viktig som din, slösa inte bort någonderas!"



8. Var artig- Avbryt inte andra hur mycket du än ogillar åsikten som framförs. Vänta tills personen har slutat innan du säger ditt.

Här är något som jag själv måste bli bättre på. Jag kan ibland bli väldigt rastlös när jag tycker att långrandiga utlägg inte tillför något. Men, skall försöka bättra mig :)



9. Diskutera frågor, inte individer.

Mycket viktigt! Låt inte din åsikt om en viss person påverka dina tankar om denne/a persons arbete. Väldigt svårt ibland, men det tillför inget till mötet och ställer bara dig i dålig dager om du attackerar en konkret person. Fokusera hellre på ämnet!


10. Var handlingsinriktad- Notera actions, sätt deadlines och följ upp.

Min favorit! Hur skall man kunna slutföra något om det inte finns ett klart slut, eller i alla fall en milstolpe där man kan utvärdera! Har själv varit med på möten där jag flera gånger fått inflikna "och när har vi deadline för xxx"

UNT-kajan Rymdsond






Mars

Ny rymdsond till Mars
ska vara framme i maj
-Hm...om de skickat den två månader tidigare
hade den varit på Mars i mars.


UNT:s kajan


UNT-kajan Datorhaveri





Datorhaveri

Apotekets it-haverisystem havererade i förra veckan
- Otur!...och var det virus hjälper ju inte penicillin.


Från UNT:s kaja


Peter "Foppa" Forsberg i Gimo




Peter Forsberg och Tommy Roos i Gimo





Nu har jag lyssnat på ExGimobon, tillika MoDo hockeys marknadschef Tommy Roos, som nu bor i Örnsköldsvik
och om samarbetet mellan Gimo Hockey och Gimo hockeygymnasium och MoDo Hockey 
som han är med och driver.
De har även en insamling till de baltiska länderna med bl a hockeygrejor men även mat, kläder, prylar etc.
I kväll kommer en lastbil till Gimo och hämtar alla skänkta prylar.
Kul att en Gimobo är verksam med MoDo och proffsen och vi i Gimo får ta del av detta!

Gimo Hockey har tre duktiga hockeyungdomar
som går på hockeygymnasiet i Örnsköldsvik och som spelar i MoDo,
en tjej och två killar och det går bra för dem sa Foppa.




Foppa 

Lyssnade sedan på Foppa i Gimo, som föreläste mycket intressant om sin uppväxt och karriär i ca 40 min.
Frågor ställdes och jag ställde frågan om vilka råd han hade till föräldrar med barn
och hur länge sporten ska vara lek och när det ska bli allvar.
Han tyckte det ska vara lek tills man är 14 år
och att man ska hålla på med olika sporter fram till dess.

Kul att ett proffs och jag har samma uppfattning!

Men hur ska vi få ledare och föräldrar att "tordas"
låta barnen få ha sporten som en lek ända tills de är så gamla och få hålla på med olika sporter?
Foppa själv var inte alls bäst på planen när han var liten, men från 14 års ålder blev det allvar.

Han menade också att ALLA i ett lag ska få vara med och spela i kedjorna
under hela matcherna ända upp tills i mitten på tonåren.
Alltså ingen utsortering och toppning före dess!

Det är många proffs som började bli riktigt bra först i tonåren
och det är ju precis då som många ungdomar slutar
för att de inte platsar i laget och får sitta på avbytarbänken.

Har vi råd med detta?
Nej!
Vi måste vara rädd om de ungdomar vi har
både för deras egen skull, så att de fortsätter sporta och att jobba fysiskt, men också för sportens skull!

Detta är en utmaning till de flesta klubbarna i Sverige....
att tordas låta alla som vill vara med hela tiden, för det kan finnas en "Foppa" gömd i den barn/ungdom
man minst anar, men som kanske mognar senare än kompisarna!

Viktigt att ledarna inom olika sporter är införstådda med detta!










Foppa i Gimo idag






Foppa i Gimo idag

Gimo och MoDo har ett samarbete inom ishockeyn och
idag söndag är Foppa i Gimo
på en föreläsning kl 16 .00 och även med och tittar på Gimos seriematch.

Bra reklam för Gimo och kommunen!



Hur fungerar era möten?





HUR HAR DU DET PÅ DINA MÖTEN PÅ JOBBET, FRITIDEN?



Vilken tidsfördelning brukar din styrelse ha på följande tre områden: Information/avrapportering, händelsestyrda beslut resp strategiska diskussioner?







På nästa möte kan du som en test göra små noteringar och se vilken tid ni lägger på respektive del.  Det måste sägas att det dock inte finns ett facit, men det kan vara en bra ögonöppnare för att se om man ägnar tiden åt det som ger mest värde.

Självklart måste ett bolag i en kritisk period fokusera på i huvudsak händelsestyrda frågor, medan bolaget i ett lugnare skede kan ägna mer tid åt framtid och strategifrågor.
Men det finns en risk i alla styrelser att man lägger alltför mycket tid på avrapportering och information resp på händelsestyrda beslut.

I en styrelse ska klokheten härska.
Om man använder tiden till att exempelvis informera i stället för att diskuterar bolagets viktiga frågeställningar så får man ju inte ut så mycket klokskap ur styrelsen. Och då tappar man styrelsens viktigaste uppgift, att fatta kloka och viktiga beslut för bolagets framtid. Styrelsens andra uppgift, dvs att kontrollera, blir då dess huvudsyssla. 

Om du vill få ut bra klokskap ur styrelsen, se till att den får mer tid för framåtriktande strategiska diskussioner. Då brukar energin öka och man får automatiskt en betydligt mer aktiv och intresserad styrelse.

Om du vill kan du sedan efter mötet lägga in en kolumn i den beslutslogg, eller action-lista ni har och anteckna om det är ett strategiskt, eller ett händelsestyrt beslut. Och här gäller det att vara objektiv, så att inte en cykelställsfråga blir strategiskt bara för att det långsiktigt uppmuntrar till motion eller liknande. Om diskussionen är triggad utifrån en händelse, eller om den proaktivt kommer från affärsplanens mål ger svaret på vilken kategori den bör tillhöra.


Tre olika styrelsetyper

Det finns olika typer av styrelsernas arbetssätt, men om man ska försöka att generalisera skulle man kunna indela dem i följande tre olika kategorier.
Läs mer om olika styrelser här

Dröm dig till framgång

En stor svaghet är vanan att använda uttryck som ”omöjligt”, ”det går inte”, ”vi kan inte” osv. Vi känner till alla möjliga skäl till att något inte kommer att fungera och inte kan genomföras. Och därmed sätter vi begränsningar redan innan vi ens har börjat.
Läs mer om hjärnans funktioner…



4 viktiga ledaregenskaper

Har haft en ”time-out” i bloggandet, men kände att nu kanske det är läge att skriva några rader igen. Jag har just läst en relativt nyutkommen bok om ledarskap. Författarna hade under flera år kontinuerligt undersökt vilka egenskaper som omgivningen beundrar hos en ledare. Du ser alla egenskaper de hade med i sin undersökning nedan och nu kan du själv göra en liten test.

Vilka egenskaper tycker du själv är viktigast som ledare? Skriv ner några av de du tycker är viktigast och rangordna dem. Sedan kan du kolla med ”facit”.

De egenskaper du kan välja mellan är: Ambitiös, Behärskad, Beslutsam, Fantasifull, Framsynt, Insprirerande, Intelligent, Kompetent, Lojal, Modig, Mogen, Omtänksam, Pålitlig, Rättfram, Rättvis, Samarbetsvillig, Självständig, Stödjande, Vidsynt, Ärlig.

När du nu har skrivit ner på ett papper de egenskaper du själv tycker är viktigast kan du kolla vilket resultat författarnas undersökningar har gett.

Kan man delegera sitt VD-ansvar ?





Lilltussan







Snart

Om en vecka kommer denna lilla gullunge
att flytta till Uppland och Österbybruk från Linköping,
där hon fick starta sina tre första månader i sitt liv.

Farmor längtar!


Nuet - skapa


Tänkvärt 9 : Skapa







Den som skapar något nytt
lever ofta på gränsen
till olydnad


RSS 2.0