Skolan 2: Läxhjälp



                                            


Om din tid är dyrbar, köp läxhjälp ???

Ny trend är att föräldrar köper läxhjälp för att deras barn ska få höga betyg.
Ingrid Westlund, forskare i pedagogik, säger att fler anlitar privat läxhjälp är ett tecken på att föräldrar inte kan eller har tid att hjälpa barnen med läxorna.

Det är ofta lärarstuderande som jobbar med att ge läxhjälp. Det är ju bra att de får tjäna lite pengar, men på bekostnad av att barn och föräldrar inte behöver vara tillsammans i vardagen och kämpa tillsammans med det som är naturligt i ett föräldraskap när det gäller läxor.

Man slipper bråk med barnen om att de ska göra läxan, stressen för föräldrar minskar, många kan inte hjälpa barnen/ungdomarna för det är för svårt.

Några som tjänar otroligt på detta är de företag som säljer läxhjälp. När ett företag startade detta 2005 så omsatte företaget 2,9 miljoner kronor. Idag så omsätter företaget över 40 miljoner kronor.

Föräldrar känner sig otillräckliga, samtidigt som kraven på barn/ungdomar höjs i skolan för att få bra betyg för att kunna fortsätta studera.

Ett stort problem är att det är barn till föräldrar med mycket pengar som har chans till denna hjälp.
Detta skapar orättvisor för de barn, vars föräldrar kanske skulle vilja eller behöva ha extra hjälp till sina barn.
Med RUT-avdrag kostar det ca. 1400 kr i månaden att få denna hjälp. Det jämställs med att man har barnvakt.

Känns fel att de som redan har mycket pengar ska få dra av halva kostnaden, RUT-avdraget, för läxhjälp och använda ALLAS våra skattepengar. De kan gärna betala hela kostnaden, för det har de troligen råd med!

Det vore bättre att den del av skattepengarna går till skolan så att vi får en ännu bättre kvalité och att de som behöver extra hjälp får det med hjälp av fler speciallärarare och andra vuxna i skolan.

Pengarna behövs också till att utveckla IT i skolan, med mer kunskap till lärarna och att ha råd att köpa in IT-utrustning som är framtiden i skolan och samhället t ex Activ board som borde finnas i alla klassrum.


Använd skattepengarna på rätt sätt, så att alla får ta del av dem!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0